Születésnapom margójára - 55 éves lettem!

2024.06.27

Az előző két szülinapi blogomban írtam válságokról, változásokról és bíztam benne, hogy mára elmúlnak a válságok. Erre mi történt? Nem elmúltak, hanem állandósultak. Azaz ma, CU. 4-ben (covid után) nincs válság - amit 5-6 éve még válságnak hívtunk az ma a standard állapot. 

A járvány, a rezsiválság, a háború, az infláció, az adó változtatások (azért itt még eszembe jut az édes anyukája a kata adó eltörlőinek és az ősi mesterség ugyanabban a mondatban) és a megszorítások segítettek abban, hogy készen álljunk, ha változtatni kell. Persze az a mondás, hogy ha van 20 ötleted, akkor abból egy lesz jó, az ránk is igaz. De az a másik 19 rossz ötlet is kell ahhoz, hogy a 20. meglegyen.

És ezt az ötletelős folyamatot lehet élvezni is… Azért az alábbiakban a 20. ötleteket írom le. 

De nézzük, hogy amit tavaly ígértem, az hogyan valósult meg - és mit tettünk még hozzá:

 • Február 28-án kijött a nyomdából a Negyedrészt olasz című könyvem. Nem volt egyszerű az alkotói folyamat, volt, hogy azt éreztem, hogy jövök én ahhoz, hogy krimit írjak. Izgalommal és egy kis félelemmel vártam az első olvasói véleményeket. Amikor elküldtem a lektornak az anyagot, írt egy üzenetet, hogy azon a hétvégén szeretne velem Zoomon beszélni. Levert a víz, hogy mit akar – lehet, hogy azt, hogy el se vigyem nyomdába? Szerencsére az ellenkezőjét: annyira tetszett neki, hogy időnként javítás helyett belemerült az olvasásba, és ezért vissza-vissza kellett mennie egy-egy fejezetet. De álljon itt néhány olvasói vélemény is (érdekesség: van Z, Y és X generációs vélemény is):

  "Elképesztően jó ez a könyved is. Megleptél nagyon. Részben, mert letehetetlen - annyira átélhető. Másrészt így összerakni két totál eltérő stílust... Zseniális. Le a kalappal! Külön tetszenek az írói védjegyeid, a visszatérő motívumaid. Ezúton szeretném előrendelni a következő könyvet is, kérném a díjbekérőt! Rajongód lettem. Hálásan köszönöm Neked ezt az élményt!"
  Világi-Kollár András

  "Negyedrészt olasz - Olaszos krimi az értékesítők világából. Sales könyv a javából, benne generációs értékesítői tapasztalatok, a mindennapokban is kincset érő tippekkel. A 90-es évek sokszor sötét vállalkozói világát délies lendülettel rajzolja meg, mindeközben példát ad a pozitív értékesítői attitűdből. Jól érzékelhető a szerzői szándék: emelni az értékesítői szakma értékét és színvonalát. Mindezt egy fordulatokkal teli történet önreflexiójába ágyazva."
  Horváth Gabriella Réka

  "Remekül szórakoztam, pedig őszintén bevallom, régen sikerült rávennem magam, hogy krimit vegyek a kezembe. De ez beszippantott, volt, hogy annyira faltam az oldalakat, hogy lapozás közben egyik kezemmel kivertem a másikból a tabletemet. Éreztem a fejemen a baseballütőt, együtt öklendeztem Ádámmal, és fenségesen esett beleszippantani a szivarba a Prosecco mellé. Gratulálok, köszönöm, várom a folytatást - bár nagyon magasra tetted a lécet!"
  Forró Zoltán

  "A hétvégén eljutottam odáig, hogy végig olvassam a könyved. Nagyon tetszett, rohadtul magával ragadott és olvastatta magát. Különösen örültem neki, hogy ugyan nem szakmai könyv, mégis betekintést nyújt kicsit az értékesítői, majd cégvezetői világba. A történet mellett remek a korrajz is a korai 2000-es/késői 90-es évekből. Nagyon jó élmény volt, és nagyon hálás vagyok, hogy elolvashattam a könyvet!"
  Szabó Kristóf

  "A közelmúlt, a 2000-es évek figurái és ismerős üzleti élethelyzetei köszönnek vissza ebben a műfajteremtő regényben. Vittinger László, alias Mr. Sales könyve ugyanis nem csak az első laptól az utolsóig meglepetéseket tartogató, fordulatos és izgalmas krimi, hanem egyúttal hasznos és tanulságos üzleti-értékesítési tréning is."
  Róth Dénes

Ha még nincs meg a könyv és kedvet kaptál hozzá, kattints ide!

 • Elindítottuk a Sales Dopping Club harmadik, székesfehérvári csoportját. Az idén tervben van egy negyedik is: nemsokára tárgyalunk azzal az érdi partnerünkkel, akivel együtt tervezzük az érdi csoportot. Nézd meg itt a csoportjainkat: 
  Sales Dopping Club csoportok, események
 • 2023. szeptember 1-én megtörtént a másik márkánknál a váltás: Bartha-Vittinger Tréning helyett azóta FirmUP! néven működünk. 9 hónap után kijelenthetjük: a váltás sikeres volt, rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk – főleg a megszólítani kívánt 30-45-ös korosztályból.
 • A FirmUP! márkanevünk alatt is elindítottunk egy mastermind csoportot FirmUP! Masters néven. Ebbe a csoportba 250 milliónál nagyobb árbevételű cégek vezetőit hívtuk meg, ők elsősorban HR és Sales kihívásokat osztanak meg egymással és velünk.
 • Elindítottuk a HR&Sales Katalizátor Facebook csoportunkat, ahol elkezdtünk 4-5 perces hasznos videótartalmakat megosztani nem meglepőmódon HR és sales témában, és arra bíztatjuk a csoporttagokat, hogy bátran osszák meg a felvetett témákban a kihívásukat és a tapasztalatukat. De annak is örülünk, ha csak a videókat nézik a tagok.
 • Most nyáron indítunk a FirmUP! márkanevünk alatt egy ceglédi regionális mastermind csoportot is Ceglédi Cégfejlesztő Kerekasztal néven. Az első találkozónk június 25-én volt. Ha környékbeli vagy, netán a környéken keresel üzleti partnereket - várunk szeretettel a következő alkalmakra! Itt tudsz regisztrálni.
 • Elindítottunk egy új szolgáltatást is: a DISC alapú sales tréninget. Ha még nem ismered a DISC viselkedés (vagy személyiség) tipológiát, esetleg kíváncsi vagy arra, hogy te melyik viselkedés típusba tartozol, kattints ide. Ennek a tréningnek az a sajátossága, hogy Bartha Anikó kolléganőmmel azt mutatjuk meg, hogy hogyan értékesíthetsz különféle személyiségű embereknek.
  Már megvolt az első tréningünk, óriási sikert aratott. Ha érdekel a téma, fejlődni szeretnél az értékesítésben, szeptember 24-én tartunk egy nyílt tréninget max. 12 fő részvételével. Itt tudsz regisztrálni a tréningre.
 • Anikó elindította Mental Fitness Club oldalt, ahol csoportos és egyéni coachingot vehetsz igénybe - és részt vehetsz Mental Mastermindokon. Mi az a Mental Mastermind? Nézd meg ide kattintva!

Mik a terveink a következő egy évre?

 • Most nyáron kiadom a Ne tukmálj! Értékesíts! című könyvem 2. bővített kiadását.
 • A DISC alapú sales tréningre helyezzük a hangsúlyt, ezt fogjuk még tökéletesebbre csiszolni.
 • Anikóval társszerzőként kiadunk egy közös szakkönyvet, ami sales és HR területen támogatja a mikro-, és kisvállalkozásokat.
 • Télen elkezdem a Negyedrészt olasz című könyvem folytatását, ami önállóan is élvezhető könyv lesz. Marad a kereskedelmi krimi vonal, de politikai szálak is feltűnnek majd benne. És természetesen az olasz maffia is szerepet kap újra.
 • Folyamatosan fejlesztjük a csoportjainkat, építjük a közösségünket.
 • A legfontosabb tervünk, hogy továbbra is készen álljunk a változásra. Ötletelünk, piacot kutatunk, terméket fejlesztünk, (fizikait is) és ami az egyik legfontosabb: haladunk az önismeret útján. Mert magunkat megismerni azzal a kellemes mellékhatással is jár, hogy eredményesebbé válunk a vállalkozásban - is.

A ma este azon ritka alkalmak egyike, amikor iszom egy pohár bort mindazok egészségére, akiknek üzleti szempontból hálás vagyok: az ügyfeleink, üzleti partnereink, beszállítóink, az olvasóim (igen, te is ide tartozol), üzlettársam, a párom, jóakaróim, rosszakaróim, és még sokan mások. EGÉSZSÉGETEKRE!

Ígérem, jövőre sem hagyom ki a szülinapi blogot! Addig is, ha elakadásod van sales és/vagy HR fronton, keress meg bennünket!

Vittinger László
FirmUP! társalapító, értékesítés fejlesztő