Én már öreg vagyok tanulni!

2017.06.04

Igen, ha nem tanulsz, bizony öreg vagy. Te döntötted el. Ne panaszkodj, ha bácsinak/néninek szólítanak.

A korral, tapasztalattal és az ebből következő sajátságos egóval, mint kifogással kétféleképpen találkozom a szakmámban.

Van olyan aki nem mondja, de látom rajta, a "mit akar ez nekem tanítani, 20 éve csinálom, ne okoskodjon itt" arckifejezést, és azt, hogy bizony hiába mondok neki bármit, még nyilvánvaló hibát is az értékesítési folyamatában, soha nem fog tanulni se nálam, sem pedig másnál. Gyorsan továbblépek, ha valaki nem akar tanulni, annak nem akarok segíteni. Felesleges energia pazarlás lenne.

Van olyan, aki ki is mondja, "öreg vagyok én már a tanuláshoz, különben is, már 30 éve kitanultam a szakmát, mit képzel maga taknyos, majd pont maga fog erre tanítani." (A linkre kattintva olvashatod el, megtörtént eset, hogy letaknyosoztak. Jó, ez egy kicsit régebben volt.)

Szerintem az alábbi idézetben az öreg kitétel rájuk illik:

"Akárki, aki abbahagyja a tanulást, öreg, legyen bár 20 vagy 80 éves. Akárki, aki folyamatosan tanul, fiatal marad. Az élet legnagyobb dolga az, hogy az eszedet fiatalon tartsd." - Henry Ford

De most foglalkozzunk pozitív történetekkel, a fenti esetek nem az én ügyfeleim. Inkább rád fordítom az energiát kedves olvasóm.

Igyekszem példát mutatni, azzal, hogy én is járok képzésekre, és figyelem az értékesítési szakembereket, hogy kitől tanulhatok. Tavaly egy rendezvény házigazdája, egy 26 éves hölgy mutatott egy olyan értékesítési technikát, amire azt mondtam neki, hogy köszönöm, ezt én nem ismertem, de használni fogom.

2 hete, egy régebbi üzleti partnerem jött el egy képzésemre, akire egyébként felnézek előadóként és értékesítőként is. Volt olyan élethelyzetünk, hogy ő segített nekem egy üzletben. Ennek ellenére azt mondta a tréning után, hogy nagyon köszöni a képzést, segített neki újra rendszerbe foglalni az értékesítés lépéseit, eszébe juttattam néhány fogást, amit már nem használt, nagyon hasznos volt neki a képzés.

Ezen a héten networking tréninget tartottam. Az egyik résztvevő, ránézésre egy 55 körüli úriember, a bemutatkozásánál elmondta, hogy 30 éve értékesítőként dolgozik, volt már értékesítési vezető is egy műszaki termékeket gyártó cégnél. Pár éve, nagyjából a válság óta nehezebben megy neki a kapcsolatépítés és az értékesítés, és azt akarja megtudni, hogy miért, és tanulni akar. A tréning végén megköszönte a hallottakat, és azt mondta, hogy a kérdéseinek egy részére már választ is kapott. Aztán kiderült, hogy nem 55, hanem 63 éves! Szerintem a fiatalos megjelenésének egyik titka, hogy tanul, frissen tartja az elméjét. Teljesen igazolja a fenti Henry Ford bölcsességet.

Összefoglalásul, az ilyen típusú egó egy idő után mindig káros lesz a bevételeidre, ehelyett az alázat a követendő erény az értékesítőként és vállalkozóként egyaránt.

Ergó, ha a tanulás fiatalon tart, akkor én inkább kozmetikus vagyok aki ránctalanít. :)

Vittinger László
kapcsolatépítész