Majd pont maga tanítja meg nekem, taknyos!

2016.11.30

A fenti cím, ahogy sejthető, a tanulásról szól. Értékesítői pályafutásom során sokféle szakemberrel, kereskedővel találkoztam, akiknek az általam forgalmazott anyagot és annak használatát kellett megmutatnom, "megtanítanom".

Sokféle reakcióval találkoztam, a legtöbbje pozitív volt, de volt néha egy-egy furcsa esetem is. Ebből emeltem ki egyet, amit megosztok veled.

A tanulságot természetesen levonjuk a végén, ahogy sejted, arra fogok kilyukadni, hogy mindenkinek érdemes időnként visszaülni az iskolapadba.

Egy 60 körüli építőipari "szakemberrel" találkoztam egy minőségi építőanyag eladása során. Az építtetővel voltam kapcsolatban eredetileg, de kérte, hogy az anyaghoz adjak beépítési tanácsokat is. Mivel a gyártónál rendszeres képzéseken vettünk részt, nyilván nem okozott problémát az sem, hogy saját kezűleg mutassam meg a beépítést.

Az építkezésen fogadott az az építtető, és az említett "szakember". 28 éves koromban történt, egy olyan tárgyalás után mentem oda, ahová illett zakóban megjelenni. Végigmért a "szakember", és a köszönésemre (mást még nem is mondtam) úgy reagált, hogy:

- "Majd pont maga fog engem megtanítani dísztéglát rakni! Maga taknyos, még a világon sem volt, én már dísztéglát raktam!"

Legszívesebben megütött volna, legalábbis az arckifejezése erre utalt.

Nem álltam le vitatkozni, az építettőnek annyit mondtam, hogy átadom az írásos beépítési útmutatót, amit javaslok betartatni, mert akkor kap valóban szép burkolatot. Ő egy kicsit tanácstalan volt, annyit mondtam neki, hogy természetesen a kivitelezést is el tudjuk vállalni, de akkor még a saját embere mellett döntött.

Egy hét múlva sírva hívott az építtető, hogy menjek, és nézzem meg, hogy mit csináljon a burkolattal, mert nagyon összekente a "szaki". Megnéztem, rusztikus felületről lehetetlennek tűnt letakarítani a rákenődött habarcsot. Kérdeztem, hogy kifizette-e a szakit, mert ez a felület menthetetlen, újra el kell készíteni új anyagból. Szerencsére volt annyi visszatartása, hogy kijött belőle az anyag és a munkadíj is, elkészítettük neki a burkolatot szakszerűen.

Tanulság? A szaki egy csomó pénzt és becsületet veszített a hozzáállásán, mert nem vette figyelembe, hogy 4 év sűrű szakirányú tapasztalat a burkolómunka egy speciális, szűk szegmenséről, többet jelent, mint az ő 30 éves általános és nem szakirányú tapasztalata. Így a "taknyos" cége kapta a munkát.

Kedves olvasóm, mivel ezt a blogot olvasod, szerencsére te tudod, hogy az élethosszig tanulás a XXI. század receptje a sikerre. Akár a szakmádban, akár az értékesítésben folyamatosan érdemes képezni magad. Trénerként én sem feledkezem meg erről, rendszeresen olvasok, hanganyagokat hallgatok, képzésekre járok azért, hogy minél eredményesebben tudjam neked megtanítani az értékesítést és az üzleti kapcsolatépítést.

Vittinger László
kapcsolatépítész