Szereted a munkád?

2020.01.02

Erre a kérdésre az igennel válaszolók aránya valahol 10% körül szokott lenni. Azért választottam ezt a mai témának, mert az értékesítés tipikusan olyan munka, amit csak akkor tudsz jól csinálni, ha szereted. Ha csak a sárga csekkek miatt csinálod, akkor hagyd abba!

Kivételesen tekintsünk egy kicsit túl az értékesítésen. Azt már sokan megírták, hogy az ébren töltött időnk több mint felét munkával töltjük. Így nagyon nem mindegy, hogy hogyan érezzük magunkat munka közben.

Rövid vallomás: én a 10%-ba tartozom, imádom a munkámat! Az értékesítést, a tanácsadást és a tréningeket is!

Ha te nem tudod eldönteni, akkor tedd fel magadnak a kérdést: ha nyernél 1 milliárd Forintot a lottón, akkor folytatnád? Ha igen, akkor nincs több kérdésem.

Ha te a 90%-ba tartozol, és alkalmazott vagy, akkor tegyél fel 3+1 egyszerű kérdést magadnak:

  1. Magával a munkával van gondod?
  2. A közösséggel van gondod?
  3. A főnököddel van gondod? (Ez komoly hatással van a másik kettőre is.)

+1. Meddig akarsz még ott maradni?

Bizony, ha nem szereted a munkádat, akkor hagyd ott! Minél hamarabb!

Most persze jössz azzal, hogy:

  • Ahol én lakom, ott nincs más!
  • Ezt tanultam, máshoz nem értek!
  • Ha otthagyom, miből fizetem a kiadásaimat?

Az a rossz hírem, hogy ezek kifogások. Persze nem mindenki tudja ezt holnap megtenni, de a döntést meghozni, határidőt szabni, megtervezni a módját, nyitott szemmel járni már holnaptól tudsz.

Ehhez viszont nem ártana tudni, hogy mi az amit szívesen csinálnál az ébren töltött időd nagy részében. Egyszer azt hallottam egy sikeres embertől, hogy a legtöbben fordítva gondolkodnak. Összeszorított fogakkal eltöltenek 5-10-20 évet egy olyan munkahelyen amit utálnak. Azt tervezgetik, hogy összegyűjtenek egy kis pénzt, aztán majd 40 éves koruk után már jobb lesz. Sajnos erre nincs időd. Tudom, főleg 30 alatt úgy érzi az ember, hogy mindenre van, de nekem aki 50 vagyok, elhiheted, hogy nincs.

Érdemes inkább azt csinálnod amit szeretsz, és megnézni, hogy abban hol van pénzkereset. Mondok egy példát. Gyerekkorod óta szeretsz horgászni, és egyébként burkolóként dolgozol, amit utálsz. Nézd meg, hogy van-e állás egy horgászcikk szaküzletben, vagy kezdj el kialakítani kapcsolatokat a helyi horgászegyesületben. Előbb utóbb kiderülhet, hogy valami kapcsolódó területen van munkalehetőség. Vagy vállalkozási lehetőség. Hűha, ez már meredek, mi? Most akkor szeretsz horgászni vagy nem? Lehet hogy kitalálsz egy új eszközt, technikát, sulit indítasz, bármi lehet a szenvedélyedből.

Manapság lehet olyat is látni, hogy egy diplomás ember egy lelketlen multinál dolgozik évek óta a kiégés határán, majd egyszer csak megszerez egy pék szakmát, nyit egy kis pékséget, és egész nap vigyorogva süti a pékárut és élvezi.

Persze ehhez ki kell lépni a komfortzónából. Hogyan? Nagyon. Lehet, hogy 2 hónap, lehet, hogy 3 év lesz, amíg meg tudod oldani a váltást. De ilyenkor kérdezd meg magadtól, hogy a hátralévő 10-20-30-aktív évedet biztos olyannal akarod tölteni, amit utálsz? Nem? Akkor mire vársz? Magától nem igazán szokott jönni a nagy lehetőség, ehhez aktivizálni kell magad. Az én mottóm ebben a témában: a cselekvés felszabadít!

Azért néhány dologgal nem árt tisztában lenni. Lesznek akik rosszallóan csóválják a fejüket, ha például diplomásként pék akarsz lenni. A szüleid. A párod. A párod szülei. A szomszédod. A barátaid. A gyereked, ha 55 évesen bármit változtatsz. Mégis kinek az életét akarod élni? Az övékét vagy a sajátodat? Ne rúgd össze a port mindenkivel, de kedvesen és magabiztosan állj ki magadért, és csináld végig.

Ne szégyelld, ha nem megy egyedül. Lehet kérni segítséget baráttól, HR szakembertől, coachtól, pszichológustól. Utóbbiaktól a segítségkérést Magyarországon sajnos többen szégyellik, ("nem vagyok én bolond") pedig sokkal több embernek lenne szüksége profi segítségre, mint ahányan igénybe veszik. Azért arra figyelj, hogy olyantól ne fogadj el segítséget, aki 20 éve úgy csinál valamit, hogy utálja.

Ráadásul annyi lehetőség van váltani manapság, tele vagyunk olyan szakmákkal, amik nemrég még nem is léteztek. Ezek közül sokat aránylag gyorsan el is lehet sajátítani. Amikor a freelancerek, szabadúszók világát éljük, egy darab laptoppal rengetegféle munkát el tudsz végezni akár otthonról is, akkor nincs kifogás! 16 éves gyerekek válnak influencer youtuberré, keresnek pénzt blogokból, vlogokból, érett felnőttek kézműves tevékenységekből, bármiből. Nemrég olvastam, hogy a 10 év múlva működő szakmák 80%-a ma még nem létezik.

Neked mi a kifogásod?

"Válassz olyan munkát, amit szeretsz csinálni, és soha életedben nem kell dolgoznod." - Konfuciusz

Vittinger László
kapcsolatépítész