Két téma, amit tilos szóba hozni egy üzleti tárgyaláson. Miért?

2016.12.11

Igen, van két olyan téma amit soha nem hozunk szóba egy üzleti tárgyaláson. Ez pedig a politika és a vallás. Persze van még néhány, amit nem szoktunk (faji, nemi hovatartozás, Fradi vs. Újpest, stb.) de ez a kettő a legérzékenyebb. A következőkben pedig azt is elárulom, hogy miért.

Ahogy a tréningjeimen is elmondom, egy tárgyaláson az első feladat a bizalom építés. Ezt pedig olyan témákat érintve tesszük, aminek pozitív hangulata van, és keressük a hasonlóságokat a két tárgyaló partner között. Ha üzletet szeretnél kötni, azt csak pozitív hangulatban tudod megtenni.

A politika és a vallás érzelmekre ható témák, a mai átpolitizált és végletesen megosztott közéletben vagy ellentmondást, vagy negatív hangulatot teremt a két téma. Ha szóba hozod, nem lesz üzletkötés.

Képzeld el, hogy egyetértve kezditek szidni a kormányt/ellenzéket (tudatosan nem foglalok állást) a végén olyan állapotba kerültök, hogy nem is érdemes élni, nemhogy pozitívan, előremutatóan belevágni egy közös üzletbe.

Vagy képzeld el azt, hogy elkezded szidni a kormányt/ellenzéket, és kiderül, hogy a tárgyaló partnered más álláspontot képvisel, garantált az utálkozás. Lehet, hogy intelligens, és nem mondja ki, de magában már be is skatulyázott.

De mit csinálj, ha a potenciális ügyfeled hozza szóba a két témát? Először is ne foglalj állást, majd tereld el a szót. De hogyan lehet elterelni a szót, úgy, hogy ne vegye észre a másik fél? A tréningemen megtudod, tanítom ez a módszert. Keress bátran, ha a tárgyalásaid hatékonyságát szeretnéd javítani!

Vittinger László
kapcsolatépítész