Születésnapom margójára - 53 éves lettem!

2022.06.27

Tavaly nem írtam blogot, el voltam foglalva a vállalkozás újraindításával. Fogalmazzunk finomam: a pandémia hozott némi visszaesést a bevételekben. Úgy 70%-ot. Igen, 2020. márciusában kb. a háromnegyede eltűnt a bevételeinknek. De visszahoztuk, túléltük!!!

Egyébként 50 felett felgyorsul az idő, pillanatok alatt eltelt ez a 2 év. Számomra ez annyit jelent, hogy nincs időm felesleges dolgokkal és negatív, visszahúzó emberekkel foglalkozni. Kimondom, amit akarok, és csak annak az embernek a véleménye érdekel, akivel tudunk és akarunk pozitív hatással lenni egymás életére, akit tudok tisztelni. Nem érdekelnek a közösségi médiában a hirdetéseim alatt fotelhuszárok, arctalan trollok, "soha, semmit nem csinálók" által írt kommentek. Nem válaszolok, törlöm a ....ba. Ha valakinek kudarcos és megkeseredett az élete, és ennek egyetlen megoldásának azt érzi, hogy lehúz másokat is - velem nem csinálhatja.

Pontokba szedem, hogy mi is történt 2 év alatt.

1. Változás, változtatás

2 éve kolléganőmmel, Anikóval elhatároztuk, hogy hibrid online/ofline működésre kell áttérnünk. Könyv, videók, social média, online konferencia.... Elkezdtük, bájosan amatőr módon. Hiába, X generációsok vagyunk még akkor is, ha értjük az új idők szavát. Ezalatt azt értem, hogy csináltuk, csak nem jól. Persze 2 év alatt azért kezdjük utolérni magunkat. Már tudjuk, hogy tréninget továbbra sem tartunk Zoomon, de ingyenes előadást igen. Építjük vele az ismertséget és üzletet is generálunk. Nem cseréltük le az összes személyes találkozónkat Zoomosra, de néhányat (sosem az elsőt) igen. Úgy néz ki, megtaláltuk a személyes és az online kapcsolattartás/munka egyensúlyát. Az egyik üzleti szervezetben, a BNI-ban szakterületet váltottunk, és kolléganőm helyett én lettem (újra) tag. Elkezdtük szétválasztani a honlapjainkat - leginkább célcsoportok szerint. Már ezt a blogot is az új honlapunkon olvashatod.

2. Sales Dopping Club

Folytatva az előbbi témát, 2 évvel ezelőttig csináltam egy rendezvénysorozatot Vittinger Meetup néven. Természetesen a pandémia ezt is elsöpörte, de idén márciusban újraindítottam Sales Dopping Club néven. Ennek készült el az egyik új honlapunk. Amellett, hogy havonta tartok Sales Mastermindokat értékesítőknek és vállalkozóknak, itt forgalmazom a könyveimet, videókat, és itt vannak az egyéni és mikrovállalkozóknak szóló tanácsadások is feltüntetve. Kolléganőm, Anikó is részt vesz benne, a havi rendszeres eseményeken felül tartunk együtt workshopokat, tréningeket. Például áprilisban tartottunk egy online kerekasztal beszélgetést "Hogyan érvényesülj női vállalkozóként? címmel. Szeptemberben pedig egy újszerű workshopunk lesz a DISC személyiségtípusokról. Ha értékesítesz, egyéni vagy mikroválallkozó vagy, és szükséged van egy jó közösségre, tarts velünk!

3. Új könyv: Rántsuk le a leplet a networkingről!

Azt mondják, hogy egy könyvet bárki meg tud írni. Így én írtam egy másodikat is. A napokban jött ki az új könyvem a nyomdából, "Rántsuk le a leplet a networkingről!" címmel. Ez egy kisméretű zsebkönyv, ami a networking, azaz az üzleti kapcsolatépítés világába enged betekintést. Annyi tévhit, meg nem értés lengi körül ezt a fogalmat, hogy ki kellett írnom magamból, hogy én mit gondolok róla. Rendeld meg, olvasd el, és ha még mindig nem tiszta, hogy neked értékesítőként, vállalkozóként mi a dolgod a networkinggel, keress meg!

Egyébként elkezdtem a harmadik könyvemet is, ez egy kereskedelmi témájú krimi lesz, ami egy elképzelt magyar városban játszódik a 90-es és a 2000-es években. Lesz benne értékesítés, üzlet, ármánykodás, félreértés, izgalom, verekedés, gyilkosság... Még az olasz maffia is szerepet kap.

4. Egy szomorú esemény

Idén májusban elvesztettük egy kolléganőnket, Taba Orsolyát. Tragikus hirtelenséggel, fiatalon hunyt el. Orsit Anikó régóta, én csak nem egészen egy éve ismertem, de rövid idő alatt 100%-os tagjává vált a csapatunknak. Az értékrendje, mentalitása, hozzáállása, tudása és személye mindig hiányozni fog! 

5. Delegálás

Idén év elején elkezdtem kiszervezni az adminisztratív feladataim egy részét egy online asszisztensnek. (Aki történetesen a párom, de mivel a jó kapcsolat alapja a pontos elszámolás, le vagyunk szerződve hivatalosan.) Érdekes érzés, hogy a számlázást és egyéb feladatokat nem én csinálom. Ez nekem is egy ugyanolyan tanulási folyamat, mint neki, de fontos a jövő szempontjából, mert a víziónk egy 10-12 fős tanácsadó csapat, ahol természetesen nem mindent kell nekem/nekünk csinálnunk.

Ez azért is fontos, mert több olyan ügyféljelöltünk van, aki 50-60 milliós forgalomnál már ki akarja szervezni az értékesítést. Holott sosem ez az első, amit ki kell szervezni, hanem az adminisztratív teendők. Így a saját tapasztalataimmal is tudom segíteni őket.

6. Körülmények

Alighogy elmúlt a pandémia, jött a szomszédunkban egy háború. Az agresszor tetteire és azok következményeire (azonkívül, hogy mélyégesen elítéljük az agresszort, és lehetőségeinkhez képest segítjük a hozzánk menekülőket) jelenleg nincs más közvetlen ráhatásunk. Azt, hogy ez a háború milyen hatással lesz a gazdaságunkra és az üzletünkre, nem tudhatjuk pontosan.

Az viszont, hogy hogyan reagálunk rá, kizárólag rajtunk múlik. Ha pánikba esünk és nem csinálunk semmit, akkor megszenvedjük. Ha változtatunk, akár jól is kijöhetünk belőle. Vállalkozóként az egyik legjobb megoldás válsághelyzetben (is), ha egy közösségbe tartozunk, például BNI-ba, BWC-be, valamelyik másik  networking szervezetbe, vagy akár a Sales Dopping Clubba. Együtt mindig könnyebb!

Akár egyedül, akár szervezetben, van három mondás, amit, ha betartasz, akkor sokkal könnyebb túlélni a válságokat:

  • A cselekvés felszabadít!
  • Mindig elérkezik egy pont, amikor fel kell adni az óvatoskodást.
  • Jobb rosszul dönteni, mint nem dönteni!

A ma este azon ritka alkalmak egyike, amikor iszom egy pohár bort mindazok egyészségére, akiknek üzleti szempontból hálás vagyok: az ügyfeleim, az olvasóim (igen, te is ide tartozol), üzlettársam, a párom, a BNI és BWC tagtársaim, jóakaróim, rosszakaróim, és még sokan mások. EGÉSZSÉGETEKRE!

Ígérem, jövőre nem hagyom ki a szülinapi blogot! Addig is, ha elakadásod van sales és/vagy HR fronton, keress meg bennünket!

Vittinger László
kapcsolatépítész, sales mentor