Hogyan NE építs kapcsolatot egy rendezvényen

2017.01.30

Kedves olvasóm!

Rövid lesz a következő sztori. Egy kamarai eseményen voltam, ami vacsorával zárult. Egy 12 fős asztalhoz ültem le. Az asztaltársaság (cégvezetők, vállalkozók) természetesen nyitott volt, így elkezdtünk beszélgetni vacsora közben, ki-ki a mellette ülővel. A beszélgetőpartnerem egyszer felállt, hogy hozzon desszertet, közben én figyeltem az egyik ismerősömet és az ő beszélgetőpartnerét.

Nemrég kezdtek beszélgetni, de már ott tartottak, hogy az ismerősöm lelkesen (inkább tukmálva) beszélt a cégük bizgentyűjéről, nem is hagyta szóhoz jutni a partnerét. A másik félen láttam, hogy már kínosan érzi magát, a testbeszéde arra utalt, hogy szabadulna. Gyakorlatilag a megismerkedésük után 5 perccel már a komplett termékbemutatónál járt. Mint amikor a 90-es években az ország egyik fele rá akart tukmálni a másik felére valamit.

10 perc múlva kimentette magát az áldozat, és eltűnt az asztaltól. Később én is beszélgetni kezdtem vele, megkérdeztem, hogy mi a véleménye a rendezvényről.

Annyit mondott, hogy: "tetszik, de nem szeretem, amikor itt is el akarnak adni valamit nekem."

Mi a tanulság? Egy ilyen rendezvényen NE AKARJ ELADNI! Beszélgess, érdeklődj a másikról, magadat csak röviden, 1-2 mondatban mutasd be.

Természetesen megvannak ennek az attitűdnek is a szabályai, ha ezeket megtanulod, akkor viszont értékes üzleti kapcsolatokra tehetsz szert, és még az is lehet, hogy később vásárolni akarnak tőled.

Vittinger László
kapcsolatépítész