Ha eddig elmaradt, most itt a lehetőség!

2020.03.12

Mire? Természetesen kilépni a komfortzónádból. Tudom, ez nem egy vonzó ajánlat. De meggyőződésem, hogy a mostani helyzet (nevezhetjük válságnak is, itt olvashatsz egy remek posztot) erre előbb-utóbb mindenkit rákényszerít. Vagy jobban, vagy kevésbé.

Tulajdonosként, cégvezetőként, vezetőként még fontosabb, hogy példát mutass. Mire van ehhez szükséged?

 1. Felejtsd el a pánikot, minden fronton. Csak tiszta fejjel lehet döntéseket hozni
 2. Hidd el, hogy nem csak a másikat, a szomszédot, a konkurens céget befolyásolja, érheti/éri el a mostani helyzet hatása.
 3. Beszélj az emberekkel, a munkatársaiddal - ha még nem tetted. Mindig, de különösen válsághelyzetekben a világos, egyértelmű, korrekt kommunikáció rendkívül fontos.
 4. Egyeztessetek. Vond be őket. Nyugtasd meg őket. Magadat is.
 5. Dolgozzatok ki tervet az elkövetkező időszak kezelésére.
 6. Vezetőként kezdj el azon is dolgozni, mi lesz, amikor megszűnik a vészhelyzet. Tegnapi FB posztomban olvashatsz bővebben erről a megosztott cikkben.

Legnagyobb hiba, amit elkövethetünk, ha abban az illúzióban ringatjuk magunkat, hogy ránk nincsenek hatással az események. Bármikor. De most helyzet van. Ébresztő! És ez nem pánik, ez szembenézés a tényekkel. Szembenézés azzal, hogy a világban mindig voltak, és lesznek könnyebb, s nehezebb időszakok. Más-más formákban, de eljönnek. Az Élet minden területén.

Tegyétek a szívetekre a kezeteket: amellett, hogy folyamatosan szomjazzuk az újat, a legtöbben nem arra áhítozunk titokban, hogy maradjon minden a régiben? Ne kelljen feladni a megszokottat, a jól bejáratott életünket?

Ha csak magadnak teszel egy vallomást ezzel kapcsolatban, már előbbre vagy. Fontos, hogy először magaddal kapcsolatban láss tisztán. Aztán jöhet az out of the box. Mert most muszáj. Lehet ragaszkodni ahhoz az illúzióhoz, hogy "..minket úgyis elkerül..." de ugye látjuk, hogy ez senkivel szemben sem tisztességes hozzáállás. Sem magunkkal, sem a környezetünkkel kapcsolatban.

Én azt mondom (elsősorban magamnak, s azoknak akik elgondolkodnak ezen), hogy tekintsünk lehetőségként a kialakult helyzetre:

 • Vezetőként kipróbálhatunk olyasmiket, amelyeket nem léptünk volna meg "békeidőben".
 • Erősíthetjük (vagy kezdhetjük felépíteni) a belénk vetett bizalmat azzal, hogyan reagálunk.
 • Ránézhetünk a cégre olyan szemmel, hogy valójában mit bír el.

Most biztos sokan felhördülnek: nincs itt az ideje ezeknek. Most a jelent kell kezelni. Igen. Azt IS. Meg a jövőt is. Hogy legyen, legyen cégként is.

Vedd ki a fejed a homokból, mert nem a vírus a legfőbb veszély, hanem a tovagyűrűző hatásai, amelyek a gazdaságra (ezt a témában nálam sokkal hivatottabbak írják) még jó ideig hatni fognak.

Mi felelős tanácsadó cégként az alábbiakat tesszük:

 • pánik helyett személyes felelősséget vállalunk most is azért, amit mi teszünk ebben a helyzetben
 • személyes környezetünk higiéniájára (rendszeres kézmosás, fertőtlenítés) még kiemeltebben figyelünk
 • a megbeszélt találkozók előtt egyeztetünk, hogy valóban jó érzéssel találkozik-e velünk a partner
 • privátban kerüljük a nagyobb tömeggel járó, de még megtartott eseményeket
 • folyamatosan figyeljük a híreket, az ajánlásokat, a rendeleteket s ezeknek megfelelően hozunk döntéseket mind az üzleti rendezvényeken való részvételeinkről, mind a saját rendezvényeinkről. Esetleges változásról időben tájékoztatunk minden érintettet
 • egészséges étkezés, vitaminok fogyasztása, mozgás a friss levegőn, vízfogyasztás - még kiemeltebb figyelmet kapnak az életünkben

Ha a saját cégedben szükségét érzed egy külső nézőpontnak, jelentkezz nálunk egy (természetesen Zoomos) konzultációra!

Bartha Anikó
HR csapatépítész