Beillesztés - a ValóVilág

2023.11.29

Kezdhetném azzal, hogy a Nagy Testvér figyel. Vagy mondhatom azt, hogy az Univerzum működése teljesen logikus és törvényszerű.

Ehelyett csak írok éppen arról, ami nemrég a fókuszomba került.

A néhány hete előadást tartottam a Vállalkozói Sikerklubban. Téma a beillesztés volt, hogyan vigyünk tovább egy sikeres toborzás, kiválasztás folyamatot, hogyan integráljuk az új kollégát a szervezetbe, és juttassuk el addig, hogy mihamarabb "termőre forduljon". Hogyan tartsuk is meg, és mindenki érezze az előnyét annak, hogy érkezett a szervezetbe, s ami a legfőbb: legyen reális idő alatt EREDMÉNY (Itt meghallgathatod az előadást, és a prezentációt is megtalálod).

Pár nappal később pedig az egyik FB csoportban olvastam egy tag posztját. Elmesélte, hogy kb 3-4 hete kezdett új helyen. A kiválasztási folyamat közel 2 hónapig tartott, több körben. A poszt lényegét tekintve arról szólt, hogy a kiválasztási folyamatban szimpátiát mutató (különben nem is vették volna fel, sic!!!!!) vezető az ott töltött néhány hétben alig 3 órát töltött vele - mentegetőzve, hogy rengeteg dolga van. A kollégák sem voltak bőkezűbbek az idővel, talán egy fél munkanapnyi "betanításra" futotta, azt is csak úgy sebtiben, hiszen tengernyi a teendő…

A poszt írója pedig azon töpreng, vajon elszállt-e a kezdeti szimpátia? Megbánta a főnöke, hogy őt vette fel? Ő most vajon mire készüljön? Mit fog csinálni? Van-e rá tényleg szükség?

A fellelhető belső anyagokat (belépő képzés anyagai???) már feldolgozta - önszorgalomból idő előtt. Most éppen "semmit tesz".

Kérdése pedig az volt: mit javaslunk ebben a szituációban?

Jöttek is szép számmal a megértő kommentek:

Egy vezetői pozícióban lévő hölgy is írt: mennyire szerencsés, aki ilyen embert tud felvenni. Neki sem volt ideje a betanításra, és örült, ha valaki proaktív volt. Most jobb a helyzet, már a csoportvezetői tanítják be az újakat…

Egyik hozzászólásban sem olvastam azt, hogy...

"Nekem annyira pozitív a tapasztalatom, mert

Izgatottan várom a következő heteket, eddig minden az előzetesen megkapott ütemterv szerint történik."

Mit tegyél, ha az új munkahelyeden nincs beillesztési program?

0. Van HR a cégnél? Ha igen, a vezetőd tudtával keresd őket és kérdezz rá a beillesztési folyamatra, hogyan szokott történni?

1. Beszélj a vezetőddel, hogyan érzed magad ebben a helyzetben és mi a javaslatod, kérdésed. Egy szimpla jelzéssel nehéz mit kezdeni, ha viszont van mellé megoldási ötlet, annak örülni szoktak.

2. Ha nincs HR, akkor a vezetődnél kérdezz rá, hogy van-e betanítási ütemterv, amit oda tud adni (ebben szerepelnie kellene a képzési anyagok elérhetőségének, az embereknek akik foglalkoznak Veled, az ütemezésnek, a mérési pontoknak stb.) Pontosan mit vár Tőled, és ezt hogyan tudjátok együtt megoldani? Ha nem kaptál az elején, akkor ez nagy eséllyel nincs, így diplomatikusan add elő a kérdést😉

3. Van más is a munkakörödben? Kinek a munkájához kapcsolódnak a feladataid? Kérd meg a vezetődet, hogy velük hármasban leülve beszéljétek meg, hogyan tudod őket támogatni.

4. Ha van rá ambíciód, írd le a tapasztalataidat, a javaslataidat hogyan lenne hatékonyabb a beillesztési folyamat...

HR tanácsadóként sokszor látom, hogy a hosszú és alapos kiválasztás után nincs, vagy csak névlegesen létezik a beillesztés. Ez nem arról szól, hogy már nem vagy szimpatikus a vezetőnek, ez sajnos elég gyakori hiba, hiányosság a HR-ben, a folyamatokban.

Ha pedig vezetőként, vagy éppen HR szakemberként végig gondolva jutsz arra a megállapításra, hogy a beillesztési folyamat hiányán, hiányosságain már véreztek el jól induló munkatársi kapcsolatok, akkor jelentkezz elérhetőségeinken, és beszélgessünk.  Csak úgy… Hívj, vagy töltsd ki az űrlapot.

A beillesztési folyamatod a munkatárs megtartás előszobája

Barátsággal: Anzsi