Az aktivitásról - március 15., a nemzeti ünnepünk jegyében

2019.03.15

Mielőtt azt gondolnád, hogy sales helyett történelemmel kezd foglalkozni a weboldalunk, megnyugtatlak, hogy csak rövid párhuzamot vonunk a végén az értékesítés és a nemzeti ünnepünk között. Nézzük, hogy mit jelent az aktivitás értékesítőnek/vállalkozónak.

Elsőként jöjjön 5 példamondat, hogy mikor nincs jelen megfelelő mértékben az aktivitás az életedben:

  • Akkor én most menjek ki "Rákosborzasztóra" egy előadásért/tárgyalásért/valamiért? Az olyan messze van! Tipikus budapesti, belvárosi nyavalygás. Sokan azt hiszik, hogy a Nagykörúton kívül nincs élet. Üzletkötőtől, vállalkozótól egyaránt hallottam már.
  • Jaj, nem lehetne, hogy ne Budapesten találkozzunk? Csakhogy a vidékiek se maradjanak ki, ezt is vállalkozótól hallottam.
  • Nem hívom fel! Elküldtem neki az ajánlatot, még a végén tolakodónak tartana, ha hívogatnám. Azt nem akarom. Ezt legszívesebben nem is kommentálnám. Az intelligens ajánlatkövetés nem tukmálás.
  • Van 5 komoly leadem, addig nem hívok mást amig ők nem rendelnek, 3 biztos bejön. Akkor mondasz ilyet, ha nem tudsz lezárni. Lehet, hogy 5-ből 0 üzleted lesz, a végén meg ott maradsz jutalék nélkül. Munka nélkül.
  • Nem gondolod, hogy elengedlek egy ilyen lead miatt Kecskemétre! Még az sem biztos, hogy rendelni fog. Először küldd ki az ajánlatot, aztán majd kiderül, hogy mi lesz belőle. Ezt egy cégvezető mondta az értékesítőjének. Egy 2 milliós lead nem ért meg neki 12.000 Ft benzinköltséget. Egyébként meg személyes találkozó előtt ugye nem küldesz ki ajánlatot???

Ezt mind saját fülemmel hallottam. Persze, lehet "éldegélni" takarék lángon is, de miért is nem használod ki a lehetőségeidet? Miért nem mozdulsz ki a komfortzónádból???

Nézd meg ezt az ábrát:

Ugye feltűnik, hogy a két kör nem esik egybe? A sikerekért ki kell mozdulnod a komfortzónából.

Van, hogy egy előadás "Rákosborzasztón" van. Lehet, hogy csúcsforgalomban kényelmetlen. De lehet, hogy azon az előadáson hallasz egy olyan mondatot, amivel meg tudod duplázni a bevételedet. (Velem már megesett.)

Lehet, hogy az ügyféljelölt Kecskeméten van. Drága a benzin? Igen. Lehet, hogy nem lesz belőle üzlet? Lehet. Erre szoktam mondani, hogy ha lemész vagy lesz üzlet belőle, vagy nem. De ha nem mész le, biztos nem lesz. Ha egy telefonhívás vagy egy email után ajánlatot küldesz, tudod mi történik? Semmi. (Legtöbbször ez van.) Vagy, ha érdeklődést is vált ki az ajánlatod, mit néznek benne először?

Az ÁRAT!

Ezt akarod? Úgy gondolod, hogy csak ár alapján tudsz eladni? Akkor ezt a blogot is olvasd el. Az ár soha nem az első szempont! De azt, hogy hányadik, azt egy személyes találkozón tudod kideríteni. Erről is írtam már blogot, ha van kedved (és aktivitásod) olvasd el.

Ha cégvezető vagy, te küldd az értékesítődet Kecskemétre (vagy ahová kell). Ha értékesítő vagy, keress még két leadet Kecskeméten, és máris nem csak egy dologért mész le.

Természetesen, ha 5000 Ft-os bizgentyűt árulsz, akkor ne menj le 1 db eladása miatt, de akkor már valószínű, hogy van egy webáruházad, és azon keresztül értékesítesz.

Értékesítőként általában két dolog tudja letörni az aktivitásodat:

  • ha túl sok leadet nyersz meg,
  • vagy ha túl keveset.

A túl sok elbizakodottá, jóllakottá tesz, a túl kevés kiéget. Ezek ellen úgy tudsz védekezni, ha meghatározol egy aktivitást magadnak minden hétre, például 10 személyes találkozót csinálsz, ha törik, ha szakad.

Nem csak értékesítőként és vállalkozóként, hanem általában emberként érdemes az aktivitásodat magasabb szintre emelni. Az én életemben is volt időszak, ami kudarcokkal volt megtűzdelve, és ezek le tudják bénítani az embert. Ez ellen én azzal védekeztem, hogy a tükör előtt reggel azt mondtam magamnak, hogy a "Cselekvés felszabadít!" Ne nevess ki, mert működött. Elkezdtem érezni, hogy rajtam múlik. Nem minden cselekvés vitt előre, de akkor változtattam. És egyre jobban éreztem magam. Elkezdtem felelősséget vállalni a cselekedeteimért. ez pedig nem terhet rakott rám, hanem azt éreztem, hogy "de jó, hogy ez is rajtam múlik!"

De hogy jön ide március 15? Szerinted mit ünnepelnénk ma, ha a márciusi ifjakban nem lett volna aktivitás???

A te életedben milyen területen kell az aktivitásodat magasabb szintre emelni? Ne nekem válaszolj, magadnak.

Vittinger László
kapcsolatépítész